Resepi Ayam Lada Hitam
Bahan-bahan:
1 ekor ayam - dibersih dan dipotong sederhana besar
2 ulas bawang putih - dikisar halus
1/2 cawan cuka
3 hiris limau nipis
3 cawan air
1 sudu kecil tepung jagung - dibancuh dengan sedikit air
1/2 cawan kicap cair
1/2 cawan kicap pekat
2 sudu kecil lada hitam - ditumbuk halus
1 sudu besar minyak untuk menumis
4 biji ubi kentang - dibersihkan, dipotong sederhana besar & direbus (tidak terlalu empuk)
Sedikit daun sup dan daun bawang
3 sudu besar minyak sapi
Beberapa tangkai cili kering - dipotong 3
Cara Menyediakan:
1. Perap ayam semalaman bersama bawang putih, kicap cair, perahan air limau nipis dan cuka.
2. Masukkan ayam dan air (separas ayam) dalam periuk.
3. Campurkan kicap pekat dan lada hitam. Didihkan selama 20 minit.
4. Masukkan 1/2 cawan air dan didihkan sekali lagi hingga kuahnya pekat.
5. Sementara itu, cairkan minyak sapi dalam kuali, masukkan kentang dan cili kering seketika, kemudian masukkan ayam yang dididihkan.
6. Akhir sekali masukkan tepung jagung yang dibancuh air.
7. Setelah kuah pekat, hias dan hidangkan.
~ Saji Online
Recent Posts
Categories
- Asian Recipes
- Atkin Diet
- Best Reading
- Biscuits
- Breakfast Recipes
- Cakes
- Chinese Recipes
- Cookies
- Cooking Tips
- Egg Recipes
- Etc
- Etiquette
- Fish Recipes
- Food Articles
- Food History
- Food Info
- Food Tips
- Halal Food
- Health
- Ice Cream
- Indian Recipes
- Japanese Recipes
- Kids Recipes
- Kitchen Tips
- Malaysian Recipes
- Middle East Recipes
- Oriental Recipes
- Promo
- Recipes
- Resepi
- Restaurant
- Soup
- Sweet Taste
- Thai Recipes
- Vegetarian
- Western Recipes
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Welcome to Extra Bite
Whether it is about recipes, food techniques, food tips, cooking tips or some information about food and meal - this is your one stop food blog. I hope you enjoy!
0 comments:
Post a Comment
Speak Your Mind