Resepi Ayam Lada Hitam

Resepi Ayam Lada Hitam


Bahan-bahan:

1 ekor ayam - dibersih dan dipotong sederhana besar

2 ulas bawang putih - dikisar halus

1/2 cawan cuka

3 hiris limau nipis

3 cawan air

1 sudu kecil tepung jagung - dibancuh dengan sedikit air

1/2 cawan kicap cair

1/2 cawan kicap pekat

2 sudu kecil lada hitam - ditumbuk halus

1 sudu besar minyak untuk menumis

4 biji ubi kentang - dibersihkan, dipotong sederhana besar & direbus (tidak terlalu empuk)

Sedikit daun sup dan daun bawang

3 sudu besar minyak sapi

Beberapa tangkai cili kering - dipotong 3



Cara Menyediakan:

1. Perap ayam semalaman bersama bawang putih, kicap cair, perahan air limau nipis dan cuka.

2. Masukkan ayam dan air (separas ayam) dalam periuk.

3. Campurkan kicap pekat dan lada hitam. Didihkan selama 20 minit.

4. Masukkan 1/2 cawan air dan didihkan sekali lagi hingga kuahnya pekat.

5. Sementara itu, cairkan minyak sapi dalam kuali, masukkan kentang dan cili kering seketika, kemudian masukkan ayam yang dididihkan.

6. Akhir sekali masukkan tepung jagung yang dibancuh air.

7. Setelah kuah pekat, hias dan hidangkan.

~ Saji Online

0 comments:

Post a Comment

Speak Your Mind