Resepi Kerapu Masam Manis

Resepi Kerapu Masam Manis

Bahan-bahan:

1 ekor ikan kerapu saiz sederhana

1 biji lada benggala - dipotong dadu

Sepotong nanas - dipotong kecil

1 biji timun - dikerat 4 cm dan dipotong memanjang

1 labu bawang besar - dipotong bulat

1 biji tomato - dibelah 6

2 cm halia - dimayang

3 ulas bawang putih - dicincang

1 biji telur - dipukul

3 sudu besar tepung jagung

2 sudu besar sos cili

1 sudu besar sos tomato

1 sudu besar sos sotong

1 cawan air

Garam, cula dan serbuk perasa secukupnya

Minyak untuk menggoreng dan menumis


Cara Menyediakan:

1. Ikan disiang, dibersihkan dan dikelar.

2. Sapu ikan dengan telur dan taburkan tepung jagung di atasnya. Tinggalkan sedikit tepung jagung untuk dimasuk ke dalam kuah.

3. Panaskan minyak di dalam kuali. Pegang ekor ikan dan siramkan minyak panas agar sirip dan bahagian isi yang dikelar terbuka. Ulang beberapa kali kemudian baru letakkan ikan dalam kuali. Goreng hingga masak, tetapi tidak perlu terlalu garing. Angkat dan letakkan ke dalam pinggan bujur.

4. Panaskan setengah cawan minyak dan tumiskan bawang putih dan halia. Kacau hingga naik aromanya.

5. Masukkan bawang besar, tomato, nanas dan timun. Kacau lagi hingga rata.

6. Masukkan sos tomato, sos cili, sos sotong, garam, gula, serbuk perasa dan air. Kacau hingga rata.

7. Bancuh tepung jagung dengan sedikit air supaya tidak berketul kemudian tuangkan ke dalam kuah dan kacau.

8. Akhir sekali masukkan cili benggala dan kacau hingga rata. Padamkan api dan siramkan ke atas kuah. Hiaskan mengikut cita rasa tersendiri dan hidang panas-panas.

0 comments:

Post a Comment

Speak Your Mind